Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms torsdag 25.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Flere vedvarende svake lag krever defensive rutevalg, særlig i områder med fersk fokksnø. Faretegn som skytende sprekker må tas på alvor.

Skredfarevurdering

Som skiløper kan du lett påvirke fersk fokksnø som har lagt seg over kantkornet snø nær overflaten. Skredproblemet finnes mest i vest- og nordvestvendte leheng. Det oppfordres til konservative veivalg. Ta faretegn som drønnelyder på alvor.
Et dypereliggende vedvarende kantkornlag er vanskeligere å påvirke. Skredproblemet finnes imidlertid i alle himmelretninger og større skred kan løsne.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 24. april 2024

Mandag kom det litt nysnø som sannsynlig forbedret skiføre noe. Men snøoverflaten er generelt hard og isete, særlig i lavere strøk hvor smelte-fryse-prosesser omdannet snødekket. Enkelte steder ligger det fokksnø av ulik hardhet. Beste skiføre er i lommer med løs overflatenær kantkorn som noen få steder er trolig nok føyket ned nå.

Det er tidligere observert kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket. Observasjoner på fartegn og skred forrige uke (onsdag og torsdag) tyder på at laget er aktivt i Tamokdalen over ca 500moh. Det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket men disse er ikke aktive pr nå. Det er tydelig kanting og rim i overflaten nå etter netter med klarvær. Dette kan bli et problem om det snør/føyker ned.

Små personutløst skred i en bratt renne på Sjufjellet (Seven Heaven Couloir).

Fjellvær

Onsdag 24. april 2024

2-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørøst. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 25. april 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS